Uusi W Series, oma formulasarja naisille

Viime vuoden loppupuolella päätin lähteä kääntämään kortin, joka herätti minussa aluksi hyvin ristiriitaisia tunteita. Kyseessä oli vain naisille suunnattu formulasarja W Series, enkä oikein käsittänyt miksi sellainen haluttiin järjestää, kun olen naisena pärjännyt miesten seassa jo 3-vuotiaasta lähtien sijoittuen jokaisessa ajamassani luokassa vuosien varrella aina palkintopallille.

Miksi oma formulasarja naisille?

Mielessäni motiiveiksi kävi sukupuolierottelu, pelkkä rahan tavoittelu ja epäluottamus tai vanhat vääristyneet stereotypiat, jotka liitetään naisiin ja autoihin.
Kun sitten tutustuin W Seriesin toiminta-ajatukseen, sain nopeasti näpeilleni omien ennakkoluulojeni suhteen. Minulle valkeni, että kyseessä onkin sarja, joka haluaa kasvattaa naisten määrää moottoriurheilussa ja nimenomaan aivan siellä korkeimmalla tasolla Formula 1:ssä ja vastaavissa kilpasarjoissa, joissa naisia on ollut vuosien varrella valitettavan vähän.

David Coulthard on yksi sarjan taustavaikuttajista

Lahjakkaita kuljettajia sukupuoleen katsomatta löytyy ympäri maailmaa, mutta mahdollisuuksia uran eteenpäin viemiseksi on äärimmäisen vähän. Ymmärsin, että W Series haluaa olla se mahdollisuus kaikille naissukupuolta edustaville kuljettajille taloudellisesta taustasta tai -kyvykkyydestä riippumatta, sillä olemmehan me olleet suuri vähemmistö moottoriurheilun saralla ja kuten sarjan taustavaikuttajiin kuuluva entinen F1-kuljettaja David Coulthard sen kiteytti; aiemmat hankkeet naisten viemiseksi F1:siin asti ovat epäonnistuneet ja siksi haluttiin järjestää täysrahoitteinen kilpasarja, jolloin on aikaa myös kehittää ja kouluttaa kuljettajia kilpailukokemuksen antamisen lisäksi.

Palkintopotissa 1,5 miljoonaa US dollaria

Palataan siihen miksi minä päätin kääntää sen kortin. Jos minä en olisi tehnyt niin ja lähtenyt jahtaamaan sarjan voittoa sekä muita mahdollisuuksia, joita se saattaa uralleni poikia, niin joku muu olisi kuitenkin sen kortin kääntänyt ja uskon, että siinä olisi saattanut hieman alkaa harmittaa. Palkintopotissa on 1,5 miljoonaa US dollaria ja valehtelisin, jos väittäisin, ettei voittajalle menevä 500 000 USD palkintoraha myös kiinnostaisi. Mutta sitäkin enemmän toivon todellakin olevani tällä kertaa urallani oikeassa paikassa, koska tiedän että aika on täysin oikea. Tämä kombo on todella vaikea löytää ja nyt minulla on se tunne, että tänä vuonna kansainvälinen pankki räjäytetään.

Kovat karsintatestit Itävallan Melkissä

Tuosta noin vaan sarjaan ei mukaan päästäkään. Olin juuri Itävallassa sarjan karsintatesteissä. Siellä oli 60 naiskuljettajaa monesta eri maailman kolkasta, jotka oli valittu kirjallisten ennakkohakemusten perusteella. Hakemuksia sarja oli saanut satoja.

Neljäpäiväiset testit Itävallan Melkissä olivat erittäin intensiiviset. Siellä testattiin luonnollisesti ajamista ja auton hallintaa sekä ymmärrystä erilaisilla ajoharjoitteilla ja kisasuoritteilla. Sen lisäksi testattiin luonnollisesti fyysinen kyvykkyys, tehtiin paljon henkistä profilointia, mitattiin miten kukin toimii ryhmässä ja miten esiintyminen kameroiden sekä ”tärkeiden ihmisten” edessä onnistuu.

Kuudestakymmenestä karsinnoissa olleesta kuljettajasta tiensä jatkokarsintoihin selvitti 28 kuljettajaa. Maaliskuun lopussa edessä on sarjassa ajettavalla Formula 3 -autolla tehtävät testit Espanjassa. Testien perusteella valitaan sarjan 18 kilpakuljettajaa ja 2 varakuljettajaa.

Ensimmäinen W Series -kilpailu on Hockenheimissa Saksassa 4. toukokuuta

Sarja ajaa samat kilpailut legendaarisen DTM rata-autoluokan kanssa, joten pääsen toivottavasti ottamaan mittaa autosta ja muista kuljettajista Hockenheimin lisäksi myös Zolderissa Belgiassa, Misanossa Italiassa, Norisringillä Saksassa, Assenissa Hollannissa sekä Brands Hatchissä Englannissa.

Olen todella luottavaisin mielin menossa sarjan viimeisiin karsintoihin Espanjaan ja uskon ajavani W Seriesin kaikki 6 osakilpailua tänä vuonna. On äärimmäisen hienoa päästä taas formulan rattiin, sillä edellisestä formulakilpailustani tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta!

Kiitos kun seuraatte ja olette matkassa mukana, laitetaanpa Suomi taas kartalle!

x Emma Kimiläinen