Autopesun ABC: Aloita aina esipesulla

Auton esipesu on ehdottomasti autonpesun tärkein vaihe. Esipesun merkitys korostuu erityisesti, kun halutaan varmistaa, että maalipinta pysyy moitteettomassa kunnossa mahdollisimman pitkään. Esipesun tärkeä tehtävä on poistaa maalipinnalta kaikki irtolika ennen varsinaista pesua. Näin voidaan estää tai ainakin vähentää ns. pesunaarmujen syntymistä myöhemmin mekaanisen pesun yhteydessä. 

 Tehdäksesi esipesun oikein, seuraa näitä askelia: 

  • Valitse oikea, esipesuun tarkoitettu pesuaine
  • Levitä esipesuaine tasaisesti 
  • Anna esipesuaineen vaikuttaa 
  • Huuhtele esipesuaine huolellisesti 

 

Valitse oikea esipesuaine

Esipesuun suunniteltujen pesuaineiden tehoaineet pystyvät irrottamaan tiukasti kiinni olevaa likaa, kuten maantiesuolaa ja pikeä, tehden varsinaisesta pesusta auton maalipinnalle sekä hellävaraisempaa että tehokkaampaa. Biohajoavat ja pH-neutraalit vaihtoehdot ovat ympäristöystävällisempiä ja hellävaraisia maalipinnalle. Jos auto on erittäin likainen, esipesu kannattaa aloittaa levittämällä esipesuainetta suoraan kuivalle maalipinnalle. Näin pesuaine ei laimene ja sen tehoaineista saadaan maksimaalinen hyöty. 

Vaahtoutuva esipesuaine, kuten KORREK Pro Foam Pre-Wash, on erinomainen valinta erityisesti vaahto-ominaisuutensa ansiosta. Se irrottaa tehokkaasti mm. maantiesuolaa ja muita vaikeita likoja.  

Myös suihkutettavat esipesuaineet, kuten bioliuotinpesuaineet KORREK Tehopesu ja Joutsenmerkitty KORREK Eko Tehopesu ovat hyviä vaihtoehtoja hankalan lian irrottamiseen. Näitä suihkutettavia tuotteita voit käyttää myös esipesuun ennen mahdollista automaattipesuun ajoa.  

 Autonhoidon ammattilaistenkin suosima KORREK Pro Ceramic TFC™ PP Clean on toinen erinomainen esipesuaine, joka soveltuu erityisesti sitkeän lian poistoon. Se myydään tiivisteenä, josta voidaan laimentaa tarpeen mukaan sopiva esipesuliuos. 

  

Levitä esipesuaine tasaisesti

Käytä painepesuria tai sumutinpulloa levittääksesi esipesuaineen koko auton pintaan. Jos mahdollista, levitä vaahtoesipesuaine vaahdottimen avulla, jolloin saat auton maalipinnalle vaahtokerroksen. Aloita pesuaineen levittäminen alhaalta ylöspäin eli levitä se ensin likaisemmille alueille (mm. helmat, vanteet), jotta pesuaine saa vaikuttaa niillä pisimpään. Varmista, että peität pesuaineella kaikki pinnat.  

 

Anna esipesuaineen vaikuttaa riittävän pitkään

Jätä esipesuaine vaikuttamaan muutamaksi minuutiksi (noudata aina tuotteen ohjeita!), mutta älä anna sen kuivua pintaan. Vaahto tai muu pesuaine saa vaikuttaa maalipinnalla jonkin aikaa, jolloin lika irtoaa helpommin. 

 

Huuhtele esipesuaine huolellisesti

Esipesuaineen levityksen ja riittävän vaikutusajan jälkeen auto huuhdellaan huolellisesti juoksevalla vedellä, mieluiten painepesurilla. Huuhtelussa on tärkeää pitää sopiva etäisyys autosta, jotta huuhteluteho on optimaalinen, mutta samalla hellävarainen maalipinnalle. Huuhtele auto aina ylhäältä alas eli puhtaammasta likaisempaan.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että esipesu on ensiarvoisen tärkeä osa autonhoitoa, joka vaikuttaa suoraan lopputulokseen ja auton maalipinnan kuntoon. Esipesu valmistaa autosi perusteelliseen ja turvalliseen käsinpesuun, joka on huomattavasti turvallisempaa ja tehokkaampaa, kun suurin osa liasta on jo poistettu esipesun aikana