Maalipinnan parhaaksi: auton käsinpesun menetelmät 

Auton käsipesu on paras tapa varmistaa, että auton maalipinta säilyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Käsinpesussakin on menetelmiä, joilla voit vähentää ikävien pesunaarmujen syntymistä. Olennainen tekijä onnistuneessa auton käsinpesussa on oikean pesuaineen valinta: pesuaineen on oltava maalipinnalle lempeä, mutta samalla tehokkaasti likaa irrottava. Kaikki autoharrastajat tuntevat ns. kahden ämpärin menetelmän, joka on yksi ehdottoman suositeltava autonhoitoniksi Kolmantena vinkkinä nostamme esille pesuvälineet: maalipinnan kannalta ei ole yhdentekevää, minkälaisella välineellä auto pestään. Tarjoamme tässä artikkelissa vinkkejä onnistuneeseen auton käsinpesuun ja esittelemme parhaita tuotteita, jotka tekevät prosessista vieläkin sujuvamman. 

  • Oikean pesuaineen valinta 
  • Kahden ämpärin tekniikka 
  • Paras pesuväline auton käsinpesussa 
  • Oikea etenemisjärjestys auton käsinpesussa 

 

Oikean pesuaineen valinta 

Käyttämäsi autonpesuaineen tulisi olla lempeä auton maalipinnalle, mutta samalla tehokas lian irrottaja. Myös vuodenajalla on merkitystä pesuaineen valinnassa: talvella auton helmoihin kertyy mm. suolalikaa, jonka irrottamiseen tarvitaan tehokkaampia pesuaineita kuin kesällä, jolloin auto saattaa olla vain kevyesti likaantunut. Pesuaineen valinta edellyttää siis ensin likatyyppien tunnistamisen! 

Markkinoilla on runsaasti erilaisia autonpesuaineita eli autoshampoita. Jos peset auton omalla pihalla, huolehdi siitä, että pesuvesi imeytyy maaperään ja käytä ainoastaan pesuaineita, jotka eivät sisällä hiilivetypohjaisia liuotinaineita. Suurin osa Suomessa myytävistä autonpesuaineista on biohajoavia, jolloin niitä voi käyttää pihapesuissa. Biohajoavat pesuaineet, kuten KORREK Originals Autopesu tai KORREK Pro High Foam Shampoo, ovat erinomaisia valintoja. Ne eivät sisällä hiilivetypohjaisia liuotinaineita, mikä tekee niistä sopivia satunnaiseen käyttöön kotipihalla. 

Joskus auton ollessa erittäin likainen (esim. talvella suola-aikaan) on kuitenkin tarpeen käyttää perinteisiä hiilivetyliuottimia ja tällöin auton pesu tulee suorittaa paikassa, jossa on öljynerotuskaivo. Tällaisia, erityisesti autonpesua varten suunniteltuja pesupaikkoja on mm. huoltoasemien yhteydessä. 

 

Kahden ämpärin tekniikka 

Kahden ämpärin tekniikka on yksinkertainen: yhteen ämpäriin sekoitetaan varsinainen pesuvesi ja toisessa ämpärissä on puhdasta vettä. Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan, että likainen pesuväline huuhdellaan puhtaassa vedessä aina ennen kuin se kastellaan pesuveteen. Näin pesuvesi pysyy mahdollisimman puhtaana. Tekniikkaan kuuluu myös se, että auto pestään pieni alue eli paneeli kerrallaan (esim. ovi) ja jokaisen tällaisen alueen kinnastelun välissä pesukinnas käy ensin huuhteluvedessä, jonka jälkeen vasta varsinaisessa pesuvedessä. Tavoitteena on siis vähentää likapartikkeleiden päätymistä auton maalipinnan ja pesuvälineen väliin, joka luonnollisesti aiheuttaa pientä pesunaarmua lakkapintaan. Muista myös kahden ämpärin tekniikkaa käyttäessäsi vaihtaa vesi molemmissa ämpäreissä tarvittaessa, erityisesti jos auto on todella likainen. 

 

Paras pesuväline auton käsinpesussa 

Mikrokuituinen tai lampaanvillainen pesukinnas on suositeltavin pesuväline auton käsinpesuun, koska se on hellävaraisempi auton maalipinnalle kuin esim. perinteinen pesusieni tai -harja. Perinteiset pesusienet ovat materiaalia, jossa likapartikkelit jäävät pesuvälineen ja auton maalipinnan väliin ja näin ollen muodostuu myös enemmän pesunaarmuja. Mikrokuituinen tai lampaanvillainen pesukinnas kätkee lian paremmin sisäänsä ja kuormittaa siis auton lakkapintaa vähemmän. Mikrokuituisten pesuvälineiden ehdoton etu on myös se, että ne voi heittää pesukoneeseen. Pesu pesukoneessa on suositeltavaa, jotta pesuvälineet tulevat todella puhtaiksi ja ovat taas käyttövalmiina seuraavaan auton pesuun. 

 

Oikea etenemisjärjestys auton käsinpesussa

Aloita pesu auton yläosasta ja etene alaspäin, puhtaammasta likaisempaan. Ylhäältä alas etenemisen taustalla on ajatus siitä, että kun likaisimmat alueet käsitellään viimeiseksi, vähenee likapartikkelien leviäminen puhtaammille pinnoille.  

Vanteiden pesu kannattaa tehdä viimeiseksi. Puhdista vanteet käyttäen niihin suunniteltuja pesuaineita ja -välineitä. Valitse vanteiden puhdistamiseen hapoton tuote, koska jotkut vannemateriaalit ovat herkkiä hapoille. Levitä vannepesuaine ja anna sen vaikuttaa käyttöohjeen mukaisen ajan. Valitse vanteiden mekaaniseen pesuun sopiva pesuväline ja kiinnitä huomiota erityisesti siihen, ettei pesuväline naarmuta vanteiden pintaa.  

Erityisesti vanteiden pesuun suunnitellut KORREK -tuotteet: 

KORREK Vannepesu on hapoton tuote. Pesuaine muuttuu punaiseksi reagoidessaan rautahiukkasiin, joita irtoaa esimerkiksi auton jarruista. Samalla pesuaine irrottaa rautahiukkasia, jolloin mekaanisen hankaamisen tarve vähenee. KORREK Pro Irox on tehokas hapoton eli pH-neutraali raudanpoistaja. Myös autonhoidon ammattilaiset käyttävät Iroxia raudan poistamiseen vanteista ja myös kaikilta muilta auton pinnoilta. 

 

Lopputuloksena kiiltävä pinta ja vähemmän pesunaarmuja 

Ottamalla käyttöön nämä yksinkertaiset pesutekniikat autosi maalipinta pysyy kiiltävänä ja naarmuttomampana pitkään. Huolellisen auton käsinpesun jälkeen on suositeltavaa käyttää laadukasta vaha- tai pinnoitetuotetta maalipinnan suojaksi ja kestävyyden ylläpitämiseksi.