Auton perusteellinen pesu ja maalipinnan hoito, osa 4: myllytys pohjustaa kiillon

Mitä tarkoittaa auton myllytys?

Mikäli auto on tarkoitus pinnoittaa, on viimeisenä vaiheena ennen vahausta tai pinnoitusta auton maalipinnan koneellinen kunnostus, jota kutsutaan myös myllytykseksi tai kiillotukseksi. Tämä on myös autonhoidon ehdottomasti vaativin työvaihe, johon kannattaa perehtyä hyvin tai tarvittaessa kääntyä ammattilaisen puoleen, mikäli olo on epävarma. Puhkimyllytetty pinta tulee aina kalliimmaksi kuin ammattilaisella teetetty myllytys!

Auton maalipinta naarmuuntuu mekaanisista kosketuksista

Auton maalipintaan syntyy eriasteisia naarmuja kaikista mekaanisista kontakteista. Mainita voi esimerkiksi lumen- ja jäänpoiston, lumiharjan käytön, autoon nojaamisen, auton peittämisen ja niin edelleen. Naarmuja syntyy jopa kaikkein hellävaraisimmassa käsinpesussa. Naarmuinen pinta heijastaa huonommin valoa ja naarmujen yhä lisääntyessä maalipinta muuttuu harmaaksi ja kiillottomaksi. Pinta saattaa ajan myötä myös hapettua, pinttyä ja jopa muuttua mataksi UV-valon, lentoruosteen, ilmansaasteiden ja pesu- ym. kemikaalien yhteisvaikutuksesta. Näiden lisäksi myös kuivuneet vesipisarat jättävät jälkeensä näkyviä kalkki- ja mineraalijäämiä, jotka ajan mittaan tunkeutuvat auton lakkakerrokseen.

Auton myllytyksellä palautetaan maalipinnan kiilto

Myllyttämällä pystytään palauttamaan kulunutkin maalipinta alkuperäiseen loistoonsa ja jopa sen ylikin. Maalipinnan kiillotus perustuu lakkapinnan hienovaraiseen ohentamiseen: käytännössä siis maalia suojaavasta lakkakerroksesta leikataan huonokuntoisinta pintaa pois.

Lakkapintaa ei kannata kuitenkaan ohentaa yhtään sen enempää kuin on pakko. Jos maalipinnan naarmu tuntuu kynnellä koitettaessa, niin se on käytännössä liian syvä poistettavaksi myllytyksellä. Nykyautoissa lakkapinnan paksuus vaihtelee noin 40–100 mikronin välillä (1 mikroni = 1/1000 mm). Puhki hiotulle lakka- tai maalipinnalle ei ole mitään tehtävissä ja silloin edessä on maalaamoreissu.

Myllytyksen hinta vaihtelee auton maalipinnan kunnon mukaan. Tarjouksen saat täältä.

Lue seuraavaksi Auton pesu, osa 5: Pinnoitteen alle silikoniton kiillotusaine